Behandling av nackbesvär

nackspärrNackspärr är en variant av en reflexmässig kramp i nackmusklerna. Besvären börjar ofta ganska plötsligt med kramp i musklerna, som gör att man blir stel och kan få vissa svårigheter att röra på huvudet. Typiskt är att man ofta inte kan röra huvudet åt ett bestämt håll. Det finns flera orsaker till att musklerna hamnar i en kramp, det kan bero på att man har överbelastat nacken genom att monotont arbete eller att man gör en hastig rörelse. Nackspärr är ofta ofarlig och lindrigare besvär bruka gå över av sig själv. Vid ihållande nackspärr eller återkommande besvär är det bra att får en undersökning av nacken för att reda ut vad som orsakar muskelspänningarna och hur detta ska behandlas och rehabiliteras. För att ta reda på de bakomliggande orsakerna till nackspärren så görs en grundlig undersökning av nacken som inkluderar ortopediska och neurologiska tester. Funktionen av nacken bedöms också. Undersökning av närliggande områden såsom skuldra och käkled kan också behövas göras eftersom dessa samverkar med nacken. Vid misstanke om en allvarligare skada kan man remittera för vidare undersökning i form av röntgen eller magnetkamera.

Behandling hos oss på Specialistgruppen:

När man får nackspärr så är rekommendationen att man ska fortsätta med vanliga aktiviteter och förbli aktiv inom smärtgränsen. Man bör inte provocera rörelsen så att det smärtar. Vid behov kan man tillfälligtvis ta receptfri smärtstillande medicin.

Eftersom nackspärr oftast är ett funktionellt överansträngningsbesvär så läggs stor vikt vid undersökning av hållning samt nackens och skuldrornas funktion. Efter en grundlig undersökning av nacken och skuldrorna behandlar vi initialt orsaken bakom besväret.

Vanligtvis består behandlingen av att minska stelheten i nacken genom att få igång en fungerande muskulatur runt skuldra och axlar.

Rent specifikt kan en behandling bestå av någon eller en kombination av nedanstående behandlingar:

– Mjukdelsbehandling, exvis massage

– Ledbehandling i form av manipulation eller mobilisering

– Akupunktur/dry needling

Kalender