Dagligen utsätts du för olika typer av kroppsbelastning. Genom att bygga upp en fysik som är mer anpassad för denna typ av belastning kan du minska risken för att drabbas av smärta och skador. En hel del besvär kring axeln/skuldran kan komma av att man helt enkelt är för svag i vissa muskelgrupper. Därigenom får andra muskelgrupper arbeta för hårt, man har en s.k. muskulär obalans. Detta leder till en funktionell svaghet, vilket i sin tur kan leda till besvär. En annan vanlig orsak till axelbesvär är trauma. På Specialistgruppen kan vi hjälpa dig med allt ifrån förebyggande träning för att om möjligt undvika en skada till behandling när skadan uppkommit och rehabilitering efter skadan.
Den kan röras i tre plan. Man kan pendla med armen framåt och bakåt, föra den in eller ut från kroppen upp över huvudet samt rotera den. I axelleden möts överarmsbenet (Humerus)och skulderbladet(Scapula).
Axelleden är kroppens rörligaste led. Men skuldrans rörelser sker inte bara i axelleden, utan även i nyckelbenets leder och tack vare att skulderbladet kan röras. Om inte skulderbladet rörs kan man inte lyfta armen ovanför huvudet. Axelledens ledkapsel och ledband är ganska slappa. Dessutom är ledpannan inte så djup. Därför kan ledhuvudet relativt lätt glida ur ledpannan. Man säger att leden luxerar eller hoppar ur. För att göra leden stabil omges den av kraftiga muskler. Skuldran omges av flera muskler som dels stabiliserar axelleden, dels gör det möjligt att röra både skuldran och armen.
Nedan följer några axel/skulderbesvär:
Frusen skuldra eller Frozen Shoulder medför att ledkapseln som sitter runt axelleden skrumpnar och stramas åt. Detta tillstånd börjar ofta smygande med smärta i axeln när man rör armen. Inte sällan så startar besvären med någon skada mot axeln, vanligtvis ett fall där man tar emot sig med armen. Det kan också debutera utan någon speciell orsak. Efter den inledande smärtan börjar axeln bli stel och stelheten ökar succesivt med tiden. Stelheten kan uppkomma ett par månader efter det att man känt av den första smärtan. Man får även vilovärk i axeln och det är vanligt att det gör som mest ont på nätterna när man ligger och sover. Frusen skuldra läker av sig självt men man kan ha kvar besvär som värk och sämre rörlighet. Tillståndet brukar delas in i tre faser; under den första fasen, som brukar ta några månader till ett drygt halvår ökar stelheten samtidigt som axeln smärtar. Nästa fas kallas den stela fasen och varar från några månader upp till ett år. Under den fasen är axeln stel och svår att röra, men värken avtar. Den sista fasen är då rörligheten börjar komma tillbaka och smärtan minskar ytterligare.
Behandling hos oss på Specialistgruppen:
Det är viktigt att få rätt diagnos i tid, framförallt vid besvär som debuterar efter en olycka mot axeln. Behandlingen och rehabiliteringen syftar till att öka rörligheten och minska smärtan. Detta för att upprätthålla den rörlighet som finns och för att underhålla muskulaturen. Smärtan kan behandlas med smärtstillande/antiinflammatoriska mediciner i kombination med mjukdelsbehandling. Sjukdomsförloppet varar ofta från 1 till 2 år och är oftast självläkande.
Vid behov remitterar vi till ortopedklinik för ställningstagande till artroskopisk (titthålsoperation) delning och mobilisering av muskelgruppen (rotatorcuffen). Åtgärden har i vissa fall visat sig kunna förkorta sjukdomstiden. Misstänker du att du har frozen shoulder, kontakta oss för lämplig diagnostik, behandling och rehabilitering.
Impingement (inklämningssyndrom) i axelleden innebär att det smärtar i axeln på grund av begränsat utrymme mellan skulderbladssutskottet (acromion) och ett ledband på ovansidan, samt överarmsbenet på undersidan. Det är den vanligaste orsaken till smärta i axeln. Risken för inklämning ökar om axeln utsätts för hög belastning, upprepade och/eller ensidiga rörelser särskilt med armen ovanför axelhöjd samt om man har en nedsatt kontroll och stabilitet i skulderbladet. Kroppshållningen är också en avgörande förutsättning för en god funktion i axelleden. Vanligtvis är det en muskelsena tillsammans med en slemsäck som kläms in och detta leder till besvär i axeln.
Symtom är smärta vid lyft av armen framåt och utåt sidan. Smärtan ökar om armen samtidigt vrids inåt, som när man häller upp vatten ur en tillbringare. Andra vanliga situationer då det ofta smärtar är att tvätta håret, klä på och av sig på överkroppen samt på natten när man sover då axeln kläms ihop om man sover på sidan.
Behandling hos oss på Specialistgruppen:
Eftersom impingement inte är en specifik strukturell skada utan ett syndrom som kan ha många olika bakomliggande orsaker så är det viktigt med en noggrann undersökning. Beroende på vilka orsaker som ligger bakom besvären så är behandlingen och rehabiliteringen olika inriktad. Ofta handlar det om att få en bättre hållning, stärka muskulaturen kring axeln och skulderbladet samt förbättra funktionen kring axelleden.
I de fall muskler och muskelsenor är skadade bör man även behandla dessa. Vid långvariga besvär behandlar vi ofta inklämningssyndrom med kompletterande behandling i form av stötvågsbehandling. De flesta med impingementsyndrom som vi behandlar på Specialistgruppen blir bra genom icke-kirurgisk behandling, men vid behov remitterar vi patienten vidare till
ortoped för kirurgiskt ingrepp eller kortisoninjektion. Har du ett troligt impingement i axelleden, kontakta oss för undersökning och en behandlings- och rehabiliteringsplan.
Musarm är den gemensamma benämningen på besvär som härstammar från nacke, axlar, arm, handled och fingrar. Ofta så har man en molande ömhet/smärta som sprider sig från nacke och skuldra ut i armen antingen enbart vid rörelse eller både vila och ansträngning. Idag innebär de allra flesta jobben i samhället någon form av arbete framför dator. Sittande arbetsställning leder ofta till en försämrad hållning och arbetsposition för axlar och nacke. Vid långvarig belastning i en försämrad position och hållning i kombination med ensidiga monotona rörelser framför datorn under längre tid så uppkommer ofta besvär från dessa områden. Ofta behövs inte någon tyngre belastning för att besvären ska uppstå utan orsaken kommer mer av en långvarig och ensidig arbetsställning.
Behandling hos oss på Specialistgruppen:
Eftersom musarm är ett funktionellt överansträngningsbesvär så läggs stor vikt på undersökning av hållning, skuldrans och axelledens samt nackens funktion. Efter en grundlig undersökning av axlar, nacke, armbåge och handled behandlar vi initialt orsaken bakom besväret. Vanligtvis består den behandlingen av att minska stelheten i ryggraden och att få igång en fungerande muskulatur runt skuldra och axlar. Besväras du av musarm, kontakta och så hjälper dig med vad just du behöver för behandling och rehabilitering.
